Jumaat, 15 Jun 2012

Di sebalik WWW1

Gara-gara Nizar lilinSalahuddin Ayub kempunan jawatan MB Johor
Sultan Johor dah murka. Rakyat Johor lebihlah lagi. Nampaknya peluang Salahuddin Ayub nak jadi MB Johor akan tinggal angan-angan. Semuanya gara-gara mulut celupar Nizar jahanam. Orang lain bida nombor dia tak pertikai, tapi bila Sultan Johor bida nombor dia pertikai. Pasti semuanya kerana kerusi MB Johor. 

Nizar nampaknya jealous pada Salahuddin yang diwar-warkan akan jadi MB Johor jika PR menang PRU13. Lebih-lebih lagi presiden PAS dah keluarkan fatwa mengenai jawatan PM dan tentunya akan digunapakai untuk jawatan MB. Mesti Islam dan mesti Melayu. Ini sekaligus akan menjadikan jawatan MB hak milik PAS jika PR memerintah kecuali DAP letak calon Melayu. Nak bagi pada PKR, memang Chua Jui Meng akan kena reject awal-awal lagi. Nah, di sini makin terserlah busuk hati Nizar terhadap kawan separti. Kalau lawan jangan ceritalah.

Nampaknya, rakyat Johor akan tolak sama sekali PAS dalam PRU 13 nanti, salah satu penyumbangnya tentu sekali Nizar jahanam tu. Sian Salahuddin, tak ada jawatan dan tak ada kerusi, sudah tentu karier politiknya akan berkubur..

Memang sesat
asal mulut longkang ni buka mulut, mesti keluar fatwa sesat. benda yang dah jadi kewajiban buat yang berkemampuan dianggap remeh. lebih-lebih lagi yang dah terima jemputan Allah sebagai tetamu-Nya. boleh pulak dia tolak. Ini dah menunjukkan yang PAS lebih mengutamakan duniawi berbanding dengan apa yang dilaung-laungkan oleh PAS. 

cakap tak serupa bikin.

PM pun dah tahu dan amat pasti takkan buat PRU 13 semasa musim Haji. PM tahu, dalam 20 ribu lebih jemaah haji tu, bukan semua menyokong PAS. PM sudah pasti tahu akan bakal kehilangan beribu-ribu undi daripada jemaah haji tu. Nak harapkan cina sokong BN, rasanya sokongan tetap sama macam yang ditunjukkan dalam PRK yang lepas-lepas.Nik Aziz setuju penyokong PAS batal niat tunai haji


2012/06/14
KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersetuju jika penyokong parti Pas membatalkan niat untuk menunaikan haji jika pilihan raya umum ke-13 diadakan pada musim haji tahun ini.

Bagaimanapun, katanya, beliau tidak mengeluarkan arahan rasmi supaya mereka berbuat demikian, kerana ia terserah kepada pucuk pimpinan parti.
Beliau berkata Islam tidak mewajibkan mereka pergi mengerjakan Haji setelah nama mereka tersenarai sebagai jemaah haji oleh Tabung Haji pada tahun berkenaan.
"Malah, Nabi Muhammad sendiri menunaikan haji pada tahun ke-10, sedangkan ayat mengenai wajib haji turun pada tahun ke enam," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program MASS CPR (cardiopulmonary resuscitation) peringkat Negeri anjuran St John Ambulans Malaysia (SJAM) di sini, hari ini.

Nik Abdul Aziz berkata ibadah haji boleh dilakukan bila-bila masa, walaupun ia wajib dan menjadi rukun Islam kelima.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Tuan Ibrahim Tuan Man, dalam portal pro pembangkang, meminta anggota PAS yang terlibat secara langsung dengan pilihan raya supaya menangguhkan ibadah haji.

Mengenai kerajaan PAS Kelantan menarik balik larangan wanita menyertai tilawah Al-Quran selepas lebih 20 tahun larangan itu dikuatkuasakan, Nik Abdul Aziz berkata perkara itu boleh berubah bergantung kepada keadaan semasa kerana kebanyakan umat Islam kini sudah memahami mengenai agama dan adat sopan dalam masyarakat.
Kerajaan PAS Kelantan mula melarang wanita menyertai tilawah Al-Quran di semua peringkat selepas mengambil alih teraju pentadbiran negeri ini pada 1990.

Ia menimbulkan isu sehingga ia dibantah oleh Persatuan Qari dan Qariah negeri ini yang meminta kerajaan negeri mengkaji semula larangan itu. - BERNAMA

Blogger 1

bmf

bmf