Jumaat, 24 Februari 2012

Anwar patut jumpa Majlis SyuraAnwar sepatutnya berjumpa dengan Majlis Syura Ulama Pas untuk menjelaskan kenyataannya dalam WSJ. Bukan bertemu dengan Nik Aziz. Sebab Anwar dan Nik Aziz satu kepala. Dua-dua anggap diri lebih baik dan mulia dari orang lain.

Mungkin juga dalam mesyuarat Majlis Syura Ulama Pas hari tu, Nik Aziz lebih banyak mempertahankan Anwar berbanding ahli Majlis Syura yang lain. Tu sebablah, lepas pertemuan dengan Nik Aziz, Anwar masih lagi dengan angkuh mempertahankan apa yang dikatakannya dalam WSJ.

Sebagai sebuah parti yang tetap berpegang teguh bahawa Israel adalah negara HARAM, sepatutnya Anwar dah kena pelempang Nik Aziz. sepatutnya juga, Nik Aziz adalah orang pertama di Malaysia yang mengecam kenyataan Anwar dalam WSJ. Tapi, apa Nik Aziz buat, konon perjuangkan Islam, perjuangkan rakyat Palestine yang dizalimi rejim Israel namun hakikatnya, Nik Aziz hanya nak selamatkan Anwar.

Nak tangkap ular, kena tangkap kepala. Dan ini yang berlaku pada PAS. Nak taklukkan PAS, Nik Aziz mesti digula-gulakan dulu. Kalau dah melekat dan tunduk, badan dan ekor pasti akan mengikut.

Apa pendirian Majlis Syura Ulama Pas?

Oleh SYUKRI SHAARI dan FAZRINA AYU RADUIAN
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 22 Feb. - Naib Ketua Pemuda UMNO, Datuk Razali Ibrahim menggesa Majlis Syura Ulama Pas menjelaskan pendiriannya berhubung tindakan parti itu yang terus menyokong dan memberi kerjasama kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ini kerana katanya, tindakan parti itu menyokong Anwar yang secara terang-terangan menyokong Israel, boleh dianggap sebagai bersubahat.

"Saya menggesa Majlis Syura Ulama Pas supaya menyatakan pendirian dalam hal ini kerana Anwar tidak melakukan dua perkara yang telah diputuskan oleh majlis tersebut untuk membuktikan bahawa beliau tidak menyokong Israel.

"Selain itu, saya juga mahu tahu pendirian majlis tersebut sama ada parti itu dianggap sebagai bersubahat kerana menyokong kenyataan Anwar seperti yang dikeluarkan dalam The Wall Street Journal (WSJ)," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan Anwar yang tidak akan menyaman WSJ berhubung kenyataannya mengenai sokongan terhadap keselamatan Israel sebagaimana disiarkan pada 26 Januari lalu meskipun Majlis Syura Ulama Pas sebelum ini menggesa Ketua Pembangkang itu berbuat demikian jika kenyataannya diputar-belitkan oleh media berkenaan.

Sambil mendakwa Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mendengar dan memahami penjelasannya dalam pertemuan selama satu jam semalam, Anwar berkata, WSJ tidak melakukan kesalahan kerana ia turut menyiarkan kenyataannya mengenai syarat-syarat yang perlu dipatuhi oleh rejim zionis dalam memenuhi aspirasi rakyat Palestin.

Majlis Syura Ulama Pas sebelum ini sebulat suara memberi kata dua kepada Anwar supaya menarik balik kenyataan menyokong keselamatan Israel dan menyaman WSJ bagi membuktikan bahawa beliau tidak menyokong negara berkenaan.

Dalam pada itu, Razali turut mempertikaikan tindakan Anwar yang hanya memberi penjelasan kepada Nik Aziz sahaja.

Sedangkan, katanya, Anwar sepatutnya memberi penjelasan tersebut kepada Majlis Syura Ulama dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana ia membabitkan kepentingan ummah.

Sementara itu, berhubung dakwaan bahawa syarikat Malaysia mempunyai hubungan perdagangan dengan Israel, Razali menyifatkannya sebagai strategi pembangkang untuk mengelirukan rakyat.

"Malaysia tidak ada hubungan diplomatik dan mengiktiraf negara tersebut apatah lagi mempertahankan keselamatan negara itu.

Ini merupakan perkara yang berbeza serta sengaja dibangkitkan untuk mengalih pandangan, mengelirukan dan bertujuan mendapatkan sokongan rakyat. Kita tidak perlu menyokong pihak yang melakukan kesalahan kerana kita mempunyai pilihan, menolak atau bersubahat," jelasnya.

Blogger 1

bmf

bmf