Rabu, 23 November 2011

Susu KR1M

manalah agaknya lab yang kata susu tumbesaran KR1M tak selamat. Tony Pua patut bawa menteri kesihatan tengok betul-betul bagaimana lab tu beroperasi. agaknya lab tu di kelantan... sebab itulah ada e-coli.

Kandungan susu rumusan tumbesaran bayi KR1M selamat


2011/11/23
KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan mendapati susu rumusan tumbesaran bayi yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) tidak berbahaya untuk kesihatan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata hasil analisis menunjukkan kandungan vitamin A dalam produk susu itu ialah 3240 I.U (unit antarabangsa) bagi setiap 100 gram dan ia tidak melebihi had sebenar iaitu 5,000 I.U bagi kuantiti yang sama.
"Pihak kilang yang mengeluarkan produk itu juga didapati melaksanakan sistem jaminan keselamatan makanan dan mempunyai sijil ISO 9001:2008," katanya pada sidang media di bangunan Parlimen hari ini.
Sehubungan itu, beliau menafikan dakwaan Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Tony Pua, yang menyatakan produk susu itu mengandungi lapan kali lebih banyak vitaman A daripada had dibenarkan.

Liow berkata, Tony sudah mengelirukan rakyat dengan mengemukakan peraturan kandungan susu rumusan tumbesaran itu dengan peraturan susu rumusan bayi.

Beliau berkata, peraturan kandungan susu rumusan bayi menetapkan had maksimum vitaman A yang dibenarkan ialah 500 I.U.

Sementara itu, Liow berkata pemeriksaan terhadap produk KR1M lain seperti krimer pekat manis, krimer sejat, teh, bihun dan bes miniman buah-buahan Blackucurrent didapati tidak berbahaya dan mematuhi Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
Bagaimanapun, katanya pemeriksaan terhadap produk sos tiram mendapati kandungan proteinnya tidak mematuhi standard yang ditetapkan.

"Keputusan analisis dua produk sos tiram itu menunjukkan produk itu masing-masing mengandungi sebanyak 0.8 dan 1.0 peratus protein berbanding standard iaitu tidak kurang daripada 2.5 peratus protein," katanya.

Liow berkata, Kementerian Kesihatan sudah memaklumkan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan supaya mengambil tindakan terhadap pengeluar produk itu dan mengarahkan ia ditarik dari pasaran serta-merta.

"Kementerian Kesihatan tidak sekali-kali akan bertolak ansur kepada pihak yang mengeluarkan produk makanan yang boleh membahayakan kesihatan rakyat," katanya.
- BERNAMA

BISP

Kalau dah tak mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris, bagaimana dengan Bayaran Insentif Subjek Penting ( BISP ) yang diberikan kepada guru-guru yang mengajar Sains dan Matematik dalam Bahasa Melayu. Kenapa BISP dikekalkan sedangkan fungsi dan tujuan ia diadakan sudah dimansuhkan. Bukankah ia satu pembaziran. bagaimanakah dengan guru-guru yang tidak mendapat BISP, apa imbuhan setara BISP yang mereka dapat.

Kalau pun ia dikekalkan, sewajarnya guru-guru yang menerima BISP secara percuma ini wajar turut sama dengan guru-guru Bahasa Inggeris meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris di sekolah-sekolah. Kementerian pelajaran wajar memikirkan kaedah yang sesuai agar penerima BISP ini dapat bersama-sama berusaha meningkatkan prestasi Bahasa Inggeris di sekolah. tidaklah dikatakan nanti, mereka-mereka ini makan duit percuma tanpa ada kerja sebagaimana fungsi BISP diwujudkan..


Kebanyakan sekolah guna bahasa Melayu untuk Sains dan Matematik
23/11/2011 4:48pm

KUALA LUMPUR 23 Nov. - Kebanyakan sekolah rendah dan menengah kembali menggunakan bahasa Melayu dalam pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd Puad Zarkashi.

Beliau berkata, hanya lima peratus daripada 7,495 jumlah bilik darjah sekolah rendah dan kurang sembilan peratus daripada 21,092 sekolah menengah yang masih menggunakan bahasa Inggeris bagi Sains dan Matematik.

"Meskipun ada pihak yang mempersoalkan tempoh yang begitu panjang terhadap pendekatan ”soft landing” melalui dasar Memartabat Bahasa Melayu Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI), hakikatnya kebanyakan sekolah telah pun kembali menggunakan bahasa Melayu.

"Sebelum melaksanakan sepenuhnya dalam bahasa Melayu bagi kedua-dua mata pelajaran itu, kita gunakan pendekatan ”soft landing” di mana tempoh bagi sekolah rendah sehingga 2016 manakala sekolah menengah sehingga 2021,” katanya pada sesi soal jawab persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) mengenai pihak yang masih ingin mengekalkan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI). - Bernama

Blogger 1

bmf

bmf