Sabtu, 10 Mac 2012

Kuasa MB

1.Anwar = penasihat ekonomi negeri Selangor
bagi nasihat berkaitan ekonomi negeri Selangor. senang cite, bagi idea cam mana nak lonjakkan ekonomi negeri selangor. Semua exco Selangor tak pandai ekonomi tu sebablah lantik penasihat.

2.Pemandu = Memantau pentadbiran MB Kedah. Jika ada berlaku percanggahan atau pertentangan pendapat di kalangan exco dan MB, Pemandu akan berikan idea untuk buat keputusan. MB tidak ada kuasa untuk buat keputusan atas kapasiti sebagai MB. Jadinya MB macam gambar kat bawah:PAS Pusat anggap MB Kedah buta. Buta mentadbir. Lihatlah Pas, bagaimana pemimpin mereka sendiri dihina demi memuaskan hati segelintir pihak. kenapa Pas Pusat tak berani pecat MB atau kenapa tak berani pecat malaun dua ekor tu.

Kuasa mutlak MB


2012/03/10
PAS Pusat tiada hak campuri pentadbiran kerajaan Kedah

ALOR SETAR: Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata Jawatankuasa Pemandu yang ditubuhkan PAS Pusat, tiada dalam perlembagaan negeri dan tidak boleh mengehadkan kuasanya sebagai Menteri Besar.

Oleh itu, katanya, jawatankuasa berkenaan juga tidak berhak mencampuri urusan pentadbiran kerajaan negeri.
“Kita negeri kena ikut perlembagaan negerilah... Jawatankuasa Pemandu itu hanya bagi pandangan dan nasihat secara peribadi. Pada saya, sesiapa pun boleh bagi nasihat.
“Lagipun Jawatankuasa Pemandu itu tidak ada dalam perlembagaan. Saya pun tidak tahu siapa dia Jawatankuasa Pemandu itu? Apa dia punya ‘terms of reference’ (terma rujukan)?

“Macam mana saya nak komen.. ya dak (betul kan)? Bila sudah tahu nanti baru boleh komen,” katanya pada sidang media selepas menerima kunjungan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di kediamannya, di Jalan Sultanah di sini, semalam.

Menurut Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah, jawatankuasa tertinggi dalam pentadbiran negeri adalah jemaah EXCO yang diketuai Menteri Besar di mana pelantikan mereka mendapat perkenan Sultan Kedah selain mengangkat sumpah mengikut Akta Rahsia Rasmi.

Isnin lalu, PAS Pusat mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Pemandu itu yang akan bertanggungjawab memantau Menteri Besar mentadbir dan menguruskan negeri sebagai penyelesaian kepada krisis dalaman kerajaan Kedah berikutan penolakan dua EXCOnya terhadap pentadbiran Azizan.
Walaupun kemelut itu dilihat selesai selepas dua EXCO terbabit, Datuk Phahrolrazi Zawawi dan Datuk Dr Ismail Salleh bersetuju menyertai semula barisan EXCO negeri, Jawatankuasa Pemandu itu antara lain didakwa berfungsi memberi pandangan mengenai apa yang dirasakan perlu oleh PAS Pusat dalam tugas Azizan mengurus dan mentadbir Kedah.

Phahrolrazi sebelum ini mendakwa Jawatankuasa Pemandu akan berfungsi sebagai kuasa pemutus tertinggi, sekali gus membolehkan sebarang percanggahan pendapat di kalangan EXCO, termasuk dengan Menteri Besar diselesaikan oleh jawatankuasa itu.

Ditanya pandangan Phahrolrazi mengenai perkara itu, Azizan berkata: “Dia ambil (ikut) undang-undang mana.. kita negeri ikut perlembagaan negeri.”

Sementara itu, Anwar ketika diminta mengulas isu sama berkata, Jawatankuasa Pemandu hanya bertindak sebagai penasihat dan tidak boleh mengambil alih kuasa Menteri Besar.

“Peranannya sama seperti saya sebagai Penasihat Ekonomi kepada Menteri Besar Selangor. Ia tidak jejas atau melanggari undang-undang.

“Sebagai Penasihat Ekonomi Menteri Besar Selangor, saya hanya beri nasihat berdasarkan pandangan daripada rakan pimpinan parti selain kerana mempunyai sedikit pengalaman. Bagaimanapun, saya tidak ambil alih kuasa Menteri Besar,” katanya.

Blogger 1

bmf

bmf