Selasa, 13 Mac 2012

Raka WidyarmaSiapa Raka Widyarma? Mungkin di kalangan kita tidak kenal. Tapi bila sebut Rano Karno, mungkin dari kita ramai yang kenal. Bintang filem Indonesia ini begitu terkenal di era 70-an hingga 90-an. apa kaitan Raka dengan Rano?. Raka adalah anak angkat kepada Rano Karno

Kalau lihat tak ada pentingnya pada kita. Namun ia amat penting bila Raka mengenali dan bertemu dengan pengedar ekstasi warganegara Malaysia. Bahkan mungkin sudah ulangkali membeli pil ekstasi sebelum ditangkap oleh polis.

Mungkin melalui Raka pihak polis Malaysia mampu mendapatkan maklumat untuk menangkap pengedar ekstasi dari Malaysia ni. Nampaknya Malaysia sudah jadi pusat pengedaran dadah melalui kurier pulak. dahlah jadi tumpuan rakyat Iran untuk proses dadah kat sini, kini jadi pusat pengedaran dan penjualan dadah pulak.

apa pun, kita harapkan pihak polis terutamanya dapat menjejak para pengedar dadah ni walaupun terpaksa mengambil masa. dan usaha ini semakin mendatangkan hasil bila mana saban hari ada sahaja penangkapan yang melibatkan nilai dadah hingga mencecah jutaan ringgit

Raka pesan pil ekstasi guna aplikasi “WhatsApp”

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

JAKARTA: Polis mendedahkan Raka Widyarma, anak angkat Timbalan Gabenor Banten, Rano Karno yang ditahan kerana memiliki dadah minggu lalu, memesan lima butir pil ekstasi daripada pengedar dadah di Malaysia melalui aplikasi bual sosial popular telefon pintar, “WhatsApp Messenger.”

Jurucakap Polis Jakarta, Komisioner Kanan Rikwanto berkata, “Dia tidak membeli dadah itu melalui internet, ketika disoal siasat dia mengaku berkomunikasi dengan pengedar dadah melalui “WhatsApp”.”

Katanya. lelaki Malaysia yang menjual dadah kepada Raka, dikenali sebagai Mr Tan dan menurut Raka, mereka bertemu dan berkomunikasi sejak tiga bulan lalu ketika dia pergi bercuti di Kuala Lumpur.

Selepas Raka, 20, pulang ke Indonesia, dia menghubungi Mr Tan melalu “WhatsApp” untuk memesan pil ekstasi, yang telah dirampas oleh polis.


Pil yang dipesan oleh Raka, diseludup dalam bungkusan Federal Express (FedEx).


Katanya, polis akan memeriksa butiran perbualan antara Raka dan Mr Tan untuk menyiasat bagaimana lelaki itu menjalankan perniagaan dadahnya.

Namun begitu, pihak polis tidak boleh sewenang-wenangnya menahan Mr Tan, tetapi akan meminta kerjasama daripada polis Malaysia untuk menyiasat penglibatan Tan dalam kes ini.

“Itu adalah di bawah bidang kuasa mereka,” katanya. - Jakarta Post

Blogger 1

bmf

bmf