Rabu, 15 Februari 2012

Lakonan Nik Aziz

1. Anwar buat kenyataan tentang isu keselamatan Israel ( maknanya Anwar sokong penubuhan negara Israel sedangkan Malaysia tetap tidak mengiktiraf kewujudan negara Israel. Pas selari dengan pendirian Malaysia berkaitan isu negara Israel. Kalau penasihat dah sokong Israel, maknanya PKR pun sokong apa yang dikatakan Anwar sebab presiden PKR langsung tak ulas isu negara Israel. DAP, lagilah setuju sebab tak ada pun kecaman daripada parti atau pemimpin-pemimpin parti )

2. PAS melalui majlis syura menggesa Anwar menarik balik kenyataan atau menyaman WSJ jika ternyata WSJ memutarbelitkan kenyataan Anwar. Gesaan dari majlis syura ulama bukan dari pemimpin-pemimpin PAS. Pandainya dia orang berlakon depan Anwar dan DAP. Kalau individu yang buat kenyataan, pastinya dah kena herdik dek Anwar. Tapi disebabkan keputusan dari majlis syura, masing-masing nanti akan tuding jari.

3. Kalau Anwar tak tarik balik kenyataan atau saman WSJ, isu akan jadi basi sebab PAS tak akan ambil apa-apa tindakan. Gesaan atau saranan kepada Anwar hanya tinggal wap aja. Hasilnya langsung tak beri apa-apa faedah. Isu Anwar sokong keselamatan negara Israel akan hilang begitu aja.

4. Lantas apa perlunya majlis syura buat mesyuarat kalau sekadar bagi ingatan atau saranan aja pada Anwar sedangkan kalau Anwar tak buat apa-apa, PAS tetap aja jadi macam parti sampah. Tak bolehkah ambil tindakan seperti kecaman, amaran atau ugutan terhadap Anwar disebabkan kenyataan Anwar yang nyatanya lebih banyak membawa kerosakan pada PR.

5. akhirnya isu surat Tun M kepada Israel juga dimainkan walhal isu surat tu dah jelas palsu.


KOTA BHARU 14 Feb. - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat kenyataan terbuka sama ada mahu menarik balik sokongan terhadap Israel atau pun menyaman Wall Street Journal (WSJ).

Beliau berkata, rakyat mahu mengetahui perkara sebenar kerana ia telah menjadi isu yang diketahui umum selepas disiarkan WSJ baru-baru ini.

"Kalau dia (Anwar) hendak berjumpa (saya) tidak ada apa, kami cukup sokong orang yang duduk atas kebenaran, tidak merasa gerun.

"Cuma sebab dia buat kenyataan terbuka, saya hendak jawab secara sulit tidak betul, isu terbuka, jawab juga mesti terbuka supaya orang ramai dapat tahu," katanya kepada pemberita selepas bertemu dengan wakil-wakil agama di Kediaman Rasmi Menteri Besar, JKR 10, di sini hari ini.

Nik Abdul Aziz berkata demikian ketika diminta mengulas laporan sebuah portal propembangkang yang memetik sumber dalaman PKR bahawa Anwar akan bertemu dengan beliau untuk menjelaskan isu Israel itu.

Malam tadi, Nik Abdul Aziz dalam satu kenyataan mendesak Anwar supaya menarik balik kenyataannya yang menyokong sebarang usaha memastikan keselamatan negara Israel seperti yang disiarkan dalam WSJ baru-baru ini.

Pas turut meminta Anwar supaya menyaman WSJ sekiranya kenyataan tersebut telah diputar-belitkan oleh media berkenaan.

Desakan tersebut dibuat selepas ahli jawatankuasa tertinggi parti itu dan Majlis Syura Ulama Pas mengadakan mesyuarat di Kuala Lumpur kelmarin.

Mengulas lanjut, Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, sehingga kini beliau masih belum dihubungi pemimpin tertinggi PKR mengenai pertemuan itu.

Dalam pada itu, ketika ditanya apakah tindakan Pas sekiranya Anwar masih tidak menarik balik kenyataan tersebut atau pun menyaman WSJ, beliau berkata: "Tidak apa biar begitu dulu, kalau tidak tarik balik itu masalah kemudian."

Blogger 1

bmf

bmf