Jumaat, 22 Februari 2013

Ayam dan Lembu


 


Tak ada masalahnya dengan apa yang Nik Aziz cakap. 

Cuma yang jadi masalah bila penyokong pembangkang yang menerima BR1M tu. Dah ularmak cakap macam ayam dan lembu, memang ayam dan lembulah penyokong pembangkang yang mohon dan dapat BR1M tu..

Penyokong kerajaan: 

BR1M itu sebenarnya tanda penghargaan kerajaan di atas sokongan rakyat dalam menjadikan Malaysia aman, makmur dan yang penting ekonomi negara terus berkembang. Ada duit lebih, apa salahnya bagi pada rakyat untuk dinikmati bersama, tak kiralah sokong ke tak sokong... 


 

 

 

 

betapa besar maknanya BR1M untuk yang kurang berkemampuan... terutamanya keluarga yang berpendapatan kurang daripada RM3000...

tolonglah hargai usaha murni ini, kalau nak ambil... ambillah. kalau nak undi PR undilah... tak ada siapa pun yang tahu...
 

 

Kesimpulannya... 

Nik Aziz hanya nak takut-takutkan penyokong PR. Sebab tak nak jadi ayam dan lembu, mungkin akan ada yang buang duit RM500 tu kat tabung PAS...
KOTA BHARU 20 Feb. - Ketika jutaan rakyat Malaysia bersyukur dengan pelbagai bantuan yang diberikan Kerajaan Pusat, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebaliknya menyamakan usaha murni itu sebagai ‘memberikan hampas kelapa dan padi serta jerami kepada ayam dan lembu’.
Menurut Menteri Besar Kelantan itu, pemberian wang ringgit sangat mendapat sambutan kerana sama dengan ayam dan lembu yang akan datang sekiranya manusia memberikan haiwan tersebut makanan yang digemari.
Sehubungan itu, beliau menambah, pemberian wang ringgit adalah salah di sisi Islam kerana ajaran Islam yang sebenar adalah memberikan ilmu kepada manusia.
“Orang yang menawarkan (wang) kepada orang, (sama seperti) kalau kita panggil ayam nak suruh ayam datang dekat, kita tabur hampas kelapa, tabur padi. Kalau nak panggil lembu kita bubuh (bagi) jerami.
“Tapi kalau nak beri Islam, kita nak panggil ayam cakap nak ceramah, mana ayam datang, nak panggil lembu, mana datang, jadi kalau kita beri barang kepada orang, beri RM10, RM50 (orang akan datang ambil).
“Ini bukan cara Islam, (cara) Islam ialah beri ilmu kepada manusia," katanya ketika berucap di hadapan lebih 1,000 rakyat Kelantan yang menyambut kepulangannya dari Mekah di pekarangan Stadium Sultan Muhammad IV, di sini hari ini.
Kerajaan Pusat melalui Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0) tahun ini memperuntukkan kira-kira RM3 bilion untuk mengagihkan sebanyak RM500 kepada kira-kira 4.3 juta isi rumah manakala kira-kira 2.7 juta individu bujang berumur 21 tahun ke atas menerima sebanyak RM250.
Sementara itu, Nik Abdul Aziz berkata, pilihan raya umum kali ini penting kepada Pas kerana bukan sekadar mahu membentuk kerajaan tetapi menukar kerajaan sekular kepada kerajaan Islam.Blogger 1

bmf

bmf