Rabu, 22 Februari 2012

BAI'AH

Bai'ah itu memang ada. Ada dan diamalkan oleh PAS. Tujuannya, agar calon tidak menyeleweng dari dasar Islam, cara dan matlamatnya. Kalau menyeleweng, “maka akan celaka dunia dan akhirat”. Hanya itu sajakah akibat jika menyeleweng. Atau adakah akibat lain yang cuba disembunyikan. Adakah keluar PAS juga dianggap melanggar Bai'ah.

seram bunyinya, tapi benarkah PAS tidak menyeleweng dari dasar Islam. Fitnah, fatwa songsang, memecahbelah perpaduan dan ketaksuban terhadap pemimpin bukankah dah menyeleweng namanya. Dan itu semua amat sinonim dengan PAS.

Satu lagi, yang dipeliahara cuma undang-undang tubuh PAS, bukan pemimpinnya. Pemimpin PAS bukan nabi, lainlah kalau pengikutnya dah menganggap pemimpin PAS nabi.

Celaka dunia akhirat – Hadi

KUALA LUMPUR 21 Feb. — Setiap calon Pas yang bertanding dalam pilihan raya diwajibkan berbai’ah, satu bentuk pengakuan yang lebih besar dan berat daripada bersumpah, kata Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini.

Ini bagi menentukan calon tidak menyeleweng dari dasar Islam, cara dan matlamatnya, kata beliau.

Abdul Hadi berkata, sesiapa yang melanggar bai’ah yang dibuat “maka akan celaka dunia dan akhirat”.

Beliau turut menyentuh dakwaan kalangan tertentu kononnya Pas sudah menyeleweng daripada dasar Islamnya apabila membawa konsep negara berkebajikan.

“Jawapannya, Pas tetap dipelihara oleh undang-undang tubuhnya yang menghalang daripada melakukan sesuatu yang menyeleweng daripada Islam,” kata Abdul Hadi dalam satu kenyataan di sini.

Dalam pada itu, beliau mendakwa negara kebajikan yang dilakukan Barisan Nasional (BN) berunsurkan rasuah demi kemenangan pilihan raya. — BERNAMA

Blogger 1

bmf

bmf