Selasa, 18 Mac 2014

akan jumpa..


MH370 pasti akan jumpa....

tapi mungkin lepas 5 bulan dari tarikh hilang...

pilot mungkin dah ghaibkan kapal...

mungkin jalan ceritanya, akan ada demo besar-besaran berlaku apabila Anwar disabitkan dengan kesalahan meliwat....

tapi jalan cerita berlaku sebaliknya....  tak ada demo... yang akan menggulingkan Najib...

mungkin lepas 5 bulan.... kalau Anwar jadi PM... baru kapal akan ditemui...

mungkinkah begitu....

tapi dalam 5 bulan apa yang berlaku....

kerajaan sibuk cari kapal......

ada yang diam-diam ajak rakyat tumbangkan Najib.....

- kalau betul pilot dan mungkin beberapa orang yang berada dalam kapal telah ghaibkan kapal.... memang patut dia orang ni kena tabik. bayangkan.... satu dunia cari.... dengan pelbagai peralatan canggih, hanya ada klu kabur saja yang ditinggalkan buat dijejaki...

memang benar-benar mengkagumkan. satu dunia dimainkan. itu pun kalau bukan rampasan kapal terbang atau kapal terbang dah terhempas. kalau US tak terlibat dalam insiden ni.... US patut malu

Mudahnya diceroboh.

Kementerian Pertahanan kena ambik perhatian serius. Kapal tidak dikenali boleh sewenang-wenangnya berada di ruang udara negara. ghaibnya MH370 nyata beritahu kepada rakyat Malaysia betapa ruang udara kita ni mudah sangat diceroboh. Sistem radar kita pun nampak gayanya perlu dinaiktaraf.

Pakar persoal pertahanan udara Malaysia
LONDON - Kehilangan pesawat milik Penerbangan Malaysia (MAS) sejak 8 Mac lalu menimbulkan persoalan berhubung kemampuan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dalam menangani ancaman dari udara.

Siaran berita Perbadanan Penyiaran British (BBC) melaporkan, maklumat terbaru bukan sahaja menimbulkan misteri berhubung kehilangan pesawat MH370 tetapi persoalan mengapa TUDM tidak bertindak selepas menyedari kapal terbang tersebut berpatah balik.

Pihak berkuasa Malaysia mendedahkan, radar tentera mengesan sebuah pesawat tidak dikenali yang kemudian disahkan pesawat MH370 berpatah balik dan melintasi semenanjung negara itu.

Bagaimanapun, tiada sebarang tindakan diambil oleh tentera udara negara itu.

"Di mana tentera udara ketika semua ini berlaku?" kata bekas juruterbang Tentera Udara Britain dan penganalisis aeroangkasa, Andrew Brookes.

"Sejak serangan pengganas terhadap Amerika Syarikat (AS) pada 11 September 2001 semua pertahanan udara di seluruh dunia sentiasa berjaga-jaga dengan kejadian rampasan pesawat yang digunakan sebagai senjata untuk menyerang sasaran tertentu.

"Di Malaysia terdapat bangunan penting seperti Menara Berkembar Petronas yang mungkin menjadi sasaran kumpulan pelampau," tambahnya.

Ujar Brookes, ketika pesawat MH370 dikesan berpatah balik semasa dalam penerbangan dan mengubah ketinggian secara mendadak ia sepatutnya mencetuskan amaran kepada pihak tentera yang mengendalikan radar.

Akhbar The Telegraph melaporkan seorang pakar berkata, kebanyakan negara yang mempunyai pertahanan udara yang canggih akan mengesan pesawat musuh pada jarak beratus-ratus kilometer dan menghantar pesawat untuk memintasnya.

TUDM mempunyai beberapa jet pejuang canggih seperti Sukhoi S30, MiG-29N dan F18 serta sering mengadakan latihan bersama tentera udara dari negara lain seperti Britain, Australia, New Zealand dan Singapura.

Di negara di Amerika Utara dan Eropah terdapat kerjasama rapat antara pihak tentera udara dan menara kawalan trafik.

Sekiranya radar tentera mengesan satu objek tidak dikenali atau mencurigakan, prosedur normal adalah berhubung dengan menara kawalan untuk pengesahan pesawat.

Jika pesawat itu tidak dikenali pihak tentera akan membuat hubungan radio dan sekiranya gagal jet pejuang dengan segera akan dihantar bagi memintas kapal terbang tersebut.- Agensi

Blogger 1

bmf

bmf