Isnin, 4 Mac 2013

Manila


Apa peranan Manila. Takkan hanya nak tawar pelan damai. Sekarang ni dah tak ada plan damai lagi. Tentera Sulu MNLF harus digempur. sudah buat kacau dan menghuru-harakan negara Malaysia, masih nak pelan damai lagi.


Pencerobohan: Filipina tawar bantuan kepada Malaysia

KUALA LUMPUR 3 Mac - Kedutaan Filipina di sini menawarkan bantuan kepada pihak berkuasa Malaysia dalam mencari jalan penyelesaian damai bagi menangani insiden pencerobohan kumpulan bersenjata di Lahad Datu, Sabah.
Tawaran itu disampaikan oleh Duta Besar Filipina ke Malaysia, J. Eduardo Malaya dan Setiausaha Rendah Luar Filipina, Jose S.Brillantes semasa mesyuarat ringkas dengan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar di Lahad Datu hari ini.
Dalam kenyataan di sini, Malaya berkata mereka berada di Lahad Datu atas misi kemanusiaan konsulat untuk membantu.
Beliau berkata mereka ingin melihat jika boleh membantu pihak berkuasa tempatan dalam mencari resolusi damai dan mengelak lagi pertumpahan darah, sejajar dengan lafaz Presiden Filipina Aquino III dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Sementara itu, Brillantes berkata mereka juga ingin menghulurkan bantuan konsulat kepada mereka yang cedera dan warga negara lain yang terjejas dalam kejadian tersebut.
"Adalah penting untuk kita bekerjasama rapat dalam mencari penyelesaian aman dalam situasi ini. Setiap nyawa adalah berharga dan biar kita cari jalan untuk mengelak lebih banyak kehilangan nyawa," katanya.
Brillantes tiba ke Malaysia pada 25 Februari lalu untuk membantu pihak kedutaan menangani isu pencerobohan kumpulan bersenjata dari selatan Filipina itu.
Dalam kenyataan berasingan, pihak kedutaan itu meminta komuniti Filipina-Malaysia di pantai timur Sabah supaya tenang dan mematuhi garis panduan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan.
"Kami rasa dan memahami kebimbangan ramai daripada anda dalam keadaan yang sukar ketika ini. Pihak kedutaan akan berkerja dengan pihak berkuasa berkenaan untuk memastikan keselamatan anda.
"Ini bukan masanya untuk mengambil apa-apa tindakan yang mungkin disalah erti oleh sesetengah pihak," kata kedutaan itu. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130303/dn_39/Pencerobohan-Filipina-tawar-bantuan-kepada-Malaysia#ixzz2MP4RDxzu
© Utusan Melayu (M) Bhd aku kadang terfikir, adakah Manila benar-benar membantu kita. Adakah Manila sudah;

-   kawal ketat sempadan dia orang agar tidak ada lagi penceroboh dari Selatan Filipina yang cuba menyusup masuk ke Malaysia.
-   memberi amaran keras terhadap MNLF dan Sultan Sulu jika tidak berdepan dengan tindakan ketenteraan daripada Manila.

sepatutnya, Manila sudah menggerakkan bala tenteranya untuk menggempur MNLF. Yang setuju dangan perdamaian hanyalah MILF. Jadi mau tunggu apa lagi. MNLF ternyata telah menceroboh kedaulatan negara Malaysia. Inilah masanya Manila melemahkan MNLF dan menghapuskan sultan-sultan Sulu palsu. Takkan nak biarkan Sultan palsu yang tidak diiktiraf oleh Filipina menghuru-harakan negara jiran.

Tidak ada Sultan di negara Filipina yang republik. Yang ada cuma pewaris kesultanan Sulu.

@ maaf, aku catat ni sebab aku tengah marah, sama seperti sebahagian besar rakyat Malaysia yang marah dengan pencerobohan pengganas dari Sulu. 

Blogger 1

bmf

bmf