Rabu, 3 Oktober 2012

Lepas naik jet...


Anwar ni, biar betul. Atau orang tua ni memang dah nyanyuk. Dah buang tebiat. Lepas naik jet, dah jadi macam sasau. Kalau begitu, memang sia-sialah demo nak menghapuskan PTPTN hari tu. 

 

Mahu kena terajang Anwar dengan hero-hero yang menuntut mansuhkan PTPTN kat atas.

Pinjaman pendidikan mesti dibayar - Anwar

KUALA LUMPUR 1 Okt. - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh) mengeluarkan kenyataan bercanggah dengan dasar perjuangan pakatan pembangkang apabila menegaskan, pinjaman yang digunakan untuk membiayai kos pendidikan mesti ditunaikan.

Anwar menjelaskan, perkara itu tidak boleh dipertikaikan kerana kewajipan membayar hutang telah ditegaskan di dalam al-Quran.
"Saya ingin tegaskan dalam masalah pendidikan, hutang memang harus dibayar dan apabila ada perjanjian harus ditunaikan," katanya pada sesi perbahasan Rang Undang-undang Kewangan (No. 2) 2012 di Dewan Rakyat hari ini.

Sebelum itu, Datuk Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Machang) ketika mencelah sesi perbahasan tersebut meminta Anwar mengulas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung kewajipan membayar balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dalam pembentangan Bajet 2013 Jumaat lalu.

Kenyataan Anwar itu mengelirukan kerana selama ini, pembangkang sering berjanji kepada rakyat khususnya pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) akan memansuhkan PTPTN sekiranya berjaya menjadi kerajaan.

Sementara itu, pada sidang akhbar di lobi Parlimen, ketika ditanya tentang Kabinet bayangan yang diumumkan, Anwar dilihat cuba mengalih perhatian pemberita dengan menimbulkan persoalan sama ada Najib telah mengumumkan nama bakal Menteri Besar Selangor dan nama bakal Menteri Kewangan selepas menang pilihan raya nanti.

Beliau menjelaskan, amalan mewujudkan Kabinet bayangan cuma dipraktikkan di United Kingdom (UK) dan Australia tetapi tidak di Amerika Syarikat (AS) serta Perancis.
"Ini amalan demokrasi berparlimen yang diamalkan di UK, tetapi saya tidak mahu elak.
"Itulah senarai pimpinan kanan ketiga-tiga parti pembangkang yang akan ditugaskan untuk menjaga bidang ekonomi, pendidikan dan Petroliam Nasional Bhd. (Petronas)," ujarnya.

Blogger 1

bmf

bmf