Kuala Lumpur: “Kadang-kadang ayam masak kicap yang tidak habis semalam, disimpan dalam peti ais dan keesokannya digunakan untuk menjadi lauk dalam nasi goreng”.
Itulah realiti yang perlu dihadapi barisan pemain sepak takraw negara yang menginap di Kompleks Majlis Sukan Negara (MSN) Keramat berhubung menu makanan di kantin kompleks itu seperti yang didedahkan Presiden Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM) Datuk Ahmad Ismail baru-baru ini.
Ahmad minggu lalu berkata, setiap atlet sewajarnya diberikan tempat tinggal dan makanan terbaik dan berkhasiat termasuk menyediakan pakar pemakanan di MSN Keramat seandainya mahukan prestasi terbaik dihasilkan selain mencadangkan peruntukan RM30 sehari kepada atlet untuk makanan disalurkan terus kepada pemain seandainya perkara itu berterusan.
“Kami di sini (Keramat) mempunyai pilihan menu yang terhad, tidak
seperti di MSN Bukit Jalil, mungkin kerana jumlah atlet yang tidak
ramai. Namun yang pasti menu disediakan kebanyakannya adalah sama
seperti ayam goreng, ayam celup tepung dan ikan tongkol masak sambal.
“Tindakan menyimpan makanan yang tidak habis sebelum digunakan semula juga bukannya sekali dua berlaku, malah sudah banyak kali. Sebab itu kebanyakan kami memilih untuk makan di luar dan jarang menjamah makanan di kantin,” kata kapten skuad wanita negara Nurrashidah Abd Rashid yang sudah lapan tahun mewakili negara.
Nurrashidah antara 30 pemain sepak takraw negara yang menginap di MSN Keramat selain skuad lelaki elit B.
NURRASHIDAH (kiri) terpaksa makan di luar.
“Pernah dulu pemain hanya dihidangkan dengan ikan sardin sebagai
juadah berbuka puasa. Bukannya kami berdiam diri kerana pernah
mengetengahkan masalah ini dengan mengambil gambar sebagai bukti untuk
diberikan kepada pihak yang berwajib namun tiada sebarang perubahan yang
berlaku. Lebih mengejutkan pihak kantin pernah mengatakan menu itu
daripada MSN,” kata pemain dari Kedah itu.
Malah dia turut menyambut baik seandainya peruntukan RM30 sehari disalurkan terus kepada pemain kerana mereka juga tidak mengetahui sama ada makanan yang disediakan adalah berkhasiat untuk atlet dan mampu membantu persembahan mereka.
“Mahu atau tidak kami perlu berjimat-cermat berbekalkan elaun RM500 sebulan yang diperuntukkan untuk membeli makanan luar bagi membolehkan kami mendapatkan makanan yang lebih baik,” jelas pemain berusia 27 tahun yang meraih empat gangsa di Sukan SEA Myanmar baru-baru ini.
HMetro
“Tindakan menyimpan makanan yang tidak habis sebelum digunakan semula juga bukannya sekali dua berlaku, malah sudah banyak kali. Sebab itu kebanyakan kami memilih untuk makan di luar dan jarang menjamah makanan di kantin,” kata kapten skuad wanita negara Nurrashidah Abd Rashid yang sudah lapan tahun mewakili negara.
Nurrashidah antara 30 pemain sepak takraw negara yang menginap di MSN Keramat selain skuad lelaki elit B.
NURRASHIDAH (kiri) terpaksa makan di luar.
Malah dia turut menyambut baik seandainya peruntukan RM30 sehari disalurkan terus kepada pemain kerana mereka juga tidak mengetahui sama ada makanan yang disediakan adalah berkhasiat untuk atlet dan mampu membantu persembahan mereka.
“Mahu atau tidak kami perlu berjimat-cermat berbekalkan elaun RM500 sebulan yang diperuntukkan untuk membeli makanan luar bagi membolehkan kami mendapatkan makanan yang lebih baik,” jelas pemain berusia 27 tahun yang meraih empat gangsa di Sukan SEA Myanmar baru-baru ini.
HMetro