Sabtu, 24 Mac 2012

PM Tolong Anwar

Anwar sedia berdebat

Oleh MARZITA ABDULLAH
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 22 Mac - Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sebelum ini enggan berdebat dengan pengendali portal Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, hari ini menukar pendirian dan bersedia untuk berbuat demikian termasuk dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ketua pembangkang itu berkata, beliau bersetuju untuk berdebat setelah dicadangkan berbuat demikian oleh pengasas WikiLeaks, Julian Assange yang menghubunginya malam tadi.

Menurut Anwar, Assange mencadangkan beliau berdebat dengan Raja Petra dan Najib secara terbuka dan Assange akan menganjurkan debat tersebut secara langsung. Saya telah memberi jawapan untuk bersetuju kepada Assange melalui Twitter," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.

Beliau berkata, Assange tidak memaklumkan mengenai tarikh debat berkenaan, namun, beliau bersedia pada bila-bila masa untuk menyertai debat itu yang boleh diikuti oleh seluruh dunia.

Beliau turut bersedia bertolak- ansur tentang lokasi debat tersebut, namun, Assange telah memaklumkan kepadanya untuk mengadakan debat itu secara sidang video.

"Saya tidak kira format debat, saya boleh bertolak-ansur sama ada di Malaysia atau di London, terpulang kepada penganjur," katanya.

Malah, jelas Anwar, beliau bersedia jika ketiga-tiga mereka berada di tempat yang sama untuk menjayakan debat itu.

Bagaimanapun, beliau tidak mengulas mengenai isu yang akan disentuh dalam debat tersebut.

Mengenai keengganan beliau berdepan dengan Raja Petra dalam forum anjuran WikiLeaks sebelum ini, Anwar berkata, penganjur tersebut hanya mahu mewawancara beliau tanpa memaklumkan mengenai kehadiran Raja Petra.

"Bagi saya kalau wawancara, maka ia hanya saya seorang dan saya tidak tahu ia merupakan forum," ujar beliau.

Baru-baru ini, Raja Petra melalui laporan portal berita Free Malaysia Today mendakwa beliau digugurkan daripada senarai ahli panel forum anjuran WikiLeaks di Kent, England atas permintaan Anwar.

Raja Petra turut menganggap Anwar sebagai pengecut kerana enggan bersemuka dengannya dan mendakwa ketua pembangkang itu mungkin mengambil tindakan tersebut sebab bimbang perbincangan pada forum berkenaan akan membangkitkan isu politik semasa di negara ini.


Hebat betul lah Nuar ni kalau spin. Tak pasal-pasal PM pulak yang kena tanggung beban dia. Tak mahu debat dengan RPK, bagi pulak PM kita ruang untuk berdebat dengan RPK dan Anwar. Dia dah tahu PM tak kan berdebat dengan orang yang ilmunya hanya fantasi dan imaginasi. Tak ada hasilnya. Baik berdebat dengan Assange aja, lagi puas hati. Ni nak berdebat dengan dua banduan yang tak pernah-pernah nak taubat ni. Nak cover takut berdebat dengan RPK, terpaksa jual nama PM





kalau masa ni dia ajak PM berdebat, mesti PM tak tolak. Debat dengan Khairy pun dah tak boleh berkata-kata. Ni nak debat pulak denga PM



padanlah ulangkali kata pergi Mekah, rupanya guna photosop aja. Nilah muka kaki penipu yang paling dipercaya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger 1